15 Ekim 2015 Perşembe

RIGOR MORTIS - RIGOR MORTIS


1983 yılında Texas'da kurulan thrash metal grubu Rigor Mortis, belirli aralıklarla devam ettiği müzik çalışmalarını, 2014 yılına kadar sürdürmeyi başardı. Bu süre zarfı içerisinde üç albüm yayınlayan grubun, kendi ismini verdiği ilk albümüne göz atıyoruz şimdi. Bu kayıttan, Amerika'da yaşayan arkadaşım Bülent vesilesi ile haberdar oldum ve kendisi bir kopya da bana hediye etme inceliğini gösterdi. Picture Disc sürümlere olan ekstra ilgimden haberdar olan arkadaşıma bu güzel hediye için tekrar teşekkür etmek isterim.

Gelelim albüme. Thrash Metal'in kök salmaya başladığı ilk yıllarda aktif olan grubun 1988 yılında yayınladığı ilk albümü, gerek kayıt kalitesi, gerekse müzikalitesiyle dönemin yükselen yıldızları Slayer ve Metallica gibi isimlere adeta kafa tutuyor. Ancak onlar kadar istikrarlı bir çizgi çizemediklerinden olsa gerek, bu müzikle fazlasıyla iç içe olduğuna inanan benim bile 2014 senesinde haberim oldu. 1983 yılında çalışmalara başlayan grup tarafından 1988 yılına kadar resmi bir kayıt yayınlanamamış olmasının sebeplerini bilemeyiz elbet. Bu albüm 1983 veya 1984 yılında yayınlanmış olmalıydı zira seslik olarak da o dönemlere işaret ediyor. 1988 yılında Slayer South of Heaven'ı yayınlamıştı ve Türkçe deyimle atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmişti. Eğer daha erken hamle yapabilmiş olsalardı ve çizgiyi koruyabilselerdi, bu albüm Metallica'nın ilk albümü gibi günümüzde hala ticari değeri olan bir albüm olabilir, her müzik mağazada satılabilirdi. Kim bilir daha ne yıldızlar parlayamadan kayıp gittiler müzik dünyasının kara deliğinin derinliklerinde. Geç de olsa böylesine güzel bir thrash metal albümünden haberdar olduğum için pek mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Özellikle de albümün Picture Disc sürümüne sahip olduğum için ne kadar mutlu olduğumu söylesem azdır.

Kimi koleksiyoncu arkadaşlarım bu sürümü ses kalitesindeki düşüklük sebebi ile tercih etmediklerini söyleseler de, ben Picture Disc'leri ses kalitesinden çok estetik obje yönleri ile seviyorum. Daha güçlü ve kaliteli ses için 180gr plaklarımız ve CD'lerimiz var şüphesiz.

1 yorum:

  1. Of Of Of Off! Yıl 1990 üniversite 3. sınıfım ve tüm derslerden çakmış durumdayım, bunalımdan 20 yaşımda saçlarım dökülmüştü. Bizim sınıfta uzun saçlı kollarında zincirlerle gezen ve kimsenin sevmediği, benim de arasıra konuştuğum bir arkadaşım vardı. Ona , kafamı boşaltmam lazım dediğimde beni evine götürerek Re-Animator u dinletti ve bu dinlediğim ilk metal parça oldu. O günden sonra her şey farklı oldu hala büyülüyüm :)

    YanıtlaSil