25 Mart 2017 Cumartesi

HORDES OF THE BLACK CROSS - DAWN OF WAR, NIGHTS OF CHAOS


Nereden başlasam bilemiyorum. Albümün kapak resminden mi yoksa o resmin en iyi şekilde ifade ettiği müzikten mi? 2010 yılında Avustralya'nın lego gibi düzenli kenti Melbourne'da kurulan Black Metal grubunun, 2015 tarihli ilk albümünü inceliyoruz. Albüm LP ve Digi pack CD olarak basılmış. İkisi de birbirinden kaliteli baskılar. Tam koleksiyonluk ürünler. Böyle yerel grupların estetik kaygıyı en üst seviyede tutması, taktir edilecek bir durum. Kapak resmini çizen sanatçı, fantastik kurgu ögeleri, albümün içeriği ile çok güzel ilişkilendirmiş. Nasıl söylesem, kapak çalışmasında bir ruh var. Fabrikasyon bir çizim değil. O yüzden de çok ilgi çekiyor ve albümün nasıl olduğunu merak ediyorsunuz. Tabi şüphesiz bu durum, böyle resimleri seven kesim için geçerli ama bu tarz müzik dinleyenlerin çoğunluğu da bu tarz siyah beyaz çizimlere bayılır. Bu yüzden bariz gol olmuş kapak. 

Albümün açılış şarkısı 'The Stalker's poison' tam da benim sevdiğim tarz bir açılış şarkısı. Böyle dipten gelen ve giderek yükselerek dinleyiciyi içine alan bir atmosfer yaratıyor. Albümün kaydı da çok güzel. Bunu bilinçli mi yapıyorlar bilemiyorum ama kayıt şekli sanki 1983 dönemi atmosferini, üstün dijital teknoloji ile 2017 yılına uyarlanmış gibi duyuluyor. Solistin sesi, popüler mix ve mastering aşamalarında olduğu gibi en önde ve kristal berraklıkta değil de, sanki adam karanlık bir kuyunun içerisinde söylüyormuş gibi duyuluyor. Bu da çok etkileyici bir atmosfer yaratıyor. Bir taraftan albümü dinlerken, diğer taraftan da kapak resmini takip eden iç resimler ile arka kapak resmini inceliyoruz ve müzik ile iç içe bir çizgi roman okuyormuşuz hissi oluşuyor. Bu tarz grupların ile en keyif verici yanı ise yeraltı gruplar olmaları. Plakları ve CD'leri az sayıda basılıyor ve kısa sürede tükeniyor. İnternet üzerinden bir mesaj attığınızda anında ulaşabiliyor ve cevap alabiliyorsunuz. Açıkçası plak ve CD'yi aldığım ilk gün, CD neredeyse alev alacak kadar çok döndü. Hemen sosyal medya hesaplarından gruba ulaşıp albümü ve kapak resmini ne kadar çok sevdiğimi ifade ettim. Kısa sonra bir teşekkür mesajı geldi. Ulaşılabilir olmak hem dinleyiciyi hem de müzisyeni yapılan işe yoğunlaştıran bir durum. 

Grubun 2017 itibarı ile yayınlanmış bir EP, iki Split ve bir albümü var. Çok başarılı olduklarını düşünüyorum ve desteklemeyi sürdüreceğim. Hem maddi hem manevi olarak çok büyümüş gruplara olan ilgimiz baki kalsın ama böyle gruplara destek vermek ve ürünlerini takip etmek gerçekten büyük keyif. Korku çizgi romanı okumayı seviyorsanız ve iyi çalınmış Black Metal albümleri dinlemekten hoşlanıyorsanız doğru adres Hordes of the Black Cross olmalı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder