19 Eylül 2015 Cumartesi

YAVUZ ÇETİN - İLK


Yavuz Çetin ile tanışmam, blues düşkünü kuzenim Semih vesilesiyle oldu. Bir gün telefonla beni arayıp Yavuz Çetin'in 'Satılık' albümünü mutlaka alıp dinlemem gerektiğini söyledi. Müzik sevdasına ve tavsiyesine sonsuz güvendiğim için kör satın alma tabir ettiğimiz şekilde gidip CD'yi koleksiyonuma dahil ettim. Eve gelip müzik setinde çalmaya başladığımda kuzenim Semih'in ne kadar haklı olduğunu görecektim. İlk bir kaç hayranlık dolu dinlemeden sonra giderek melodiler daha iyi oturmaya başladı zihnime. Oradan da kalbime akmaya başladı. Adam büyük bir müzisyendi ve ben ölümünden on sene sonra varlığından haberdar olmuştum. Blues müzik kültürel bir oluşumdur ve bununla doğmadan çalamazsınız. Teknik olarak mümkün olsa da o ruhu vermek çok zordur. Oysa Yavuz Çetin Türk olmasına rağmen, ruhunda 19. yüzyılın sonlarına doğru Amerika'nın Güney topraklarından kök salan bu müthiş müziğin kodlarını genlerinde taşımaktadır. Ne kadar çok dinlediysem o kadar şarap gibi tatlandı 'Satılık' albümü. Sonra daha öncesinde yayınlanan 'İlk' albümünden bahsetti bana kuzen Semih. Elinde ikinci baskı kaseti vardı ve o bile artık bulunması imkansız sınıfına dahil olmuştu. İlk baskı kaseti ve CD'yi bulmak ise hayalden başka bir şey değildi.

Sonra Kadıköy'den Rainbow 45 Records adıyla babayiğit bir plak şirketi çıka geldi. Ercan Saatçi'nin yayın haklarına sahip olduğu albümü plak sürüm olarak yayınladı. Hem de ne yayınlamak. 180gr kaliteli vinyl üzerine plak için tekrar mastering yaparak kusursuz bir koleksiyon ürünü yarattılar. Gerek plağın kendisi, gerekse kapak tasarımı ve kartonetin baskısına gösterdikleri özen ile koleksiyoncuları kalbinden vurdular. Ben açıkçası bu yazıyı yazdığım 2015 yılından on sene önce, plakların gerçek değerinin ortaya çıkacağı günleri hayal bile demezdim. Bir elin parmakları kadar az olan koleksiyoncular, karanlık köşelerinden hiç çıkmıyorlardı ve bizlerin dışındaki dünya, internet üzerinden kötü ses kalitesinde müzik indirip bilgisayarlarının hoparlörlerinde dinliyordu. Şimdi de öyleler gerçi ama kaliteli müzik dinleme kültürü biraz daha gün yüzü gördü çok şükür.

Bu plak, koleksiyonlar için olmaz ise olmaz kategorisinde. Gerçekten büyük hizmet. Doğrusu ben birilerinin çıkıp böyle bir hamle yapacağını beklemiyordum. Albümü ilk defa plak sürümünden dinlemek de ayrı bir keyif oldu. Su gibi akıyor kalbe ilkten melodiler.

2 yorum:

  1. Ben de plak dinlemeyi çok seviyorum ama fiyatları çok pahalı :(

    YanıtlaSil
  2. Haklısın, Derya. Ne yazık ki döviz kurundaki dalgalanmalar akla gelebilecek her ürün üzerinde olumsuz etki yapıyor. Plaklar tüm müzik dinleyicileri için makul fiyatlarla ulaşılabilir olmalı.

    YanıtlaSil